måndag 4 januari 2010

Kan politiker förändra världen??

Man måste gå tillbaka i historien och svaret blir ja. Det finns gott om exempel på enstaka personer, grupper av personer, som förändrat historien. Vi tänker kanske i förstahand på ”goda” politiker eller personer som av egne kraft pekat på orättvisor i samhället och som fått genomslagskraft. Ett bra exempel på detta är Nelson Mandela eller Ghandi. Både Mandela och Ghandi blev företrädare för en majoritet av folket.

Jag utgår från ett visst mått av demokrati eller folkvilja. Det finns många exempel på erövrare som lagt under sig stora riken med vapenmakt. Alexander den store, Dhjingis Khan i modern tid Josef Stalin, men dessa hade inte folket med sig även om de var sin tids politiker.

Det finns exempel på politiker som valts av folket i demokratisk ordning, som senare visade sitt rätta ansikte, behöll makten och förändrade världen. Adolf Hitler är exempel på en politiker som blev vald och senare startade andra världskriget med kanske 60 miljoner offer. Han var en ond ledare i motsats till Mandela och Ghandi. I modern tid finns exempel på Balkan med hänsynslösa politiker som blev krigsherrar.

Vad är det som gör att människor väljer ledare. Vad är det hos en ledare som gör att han eller hon får folket med sig. Jag tror att det är ledarens förmåga att inge hopp. Att inge framtidstro. De ledare eller politiker som lyckades med detta i en demokrati får väljarnas stöd. Men hur kan onda politiker bli valda. Hitler fick folket med sig för han gav hopp om ett bättre liv. Han lovade arbete, arbetslösheten var stor. Han ingav folket nationell stolthet. Han satsade på ungdomen, och han var en lysande talare och han blev vald. En katastrof för tyska folket och mänskligheten,

Nelson Mandela i kraft av sin person ingav hopp och framtidstro åt
Sydafrika, men blev också en symbol för hela världen. När man tänker på ”goda” politiker, ledare, är det ofta Nelson Mandela som fokuseras. Ghandi på samma sätt. Båda var förespråkare för passivt motstånd och försoning. Barack Obama blev vald, fick dessutom Nobels fredspris innan han egentligen började sitt arbete, därför att han inger hopp, framtids tro på förändring för många människor. Han blir en symbol för ett nytt Amerika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar